Blog Image

Hemmaförskola

Om bloggen

Den här bloggen handlar om den viktiga vardagspedagogiken eller hemmapedagogiken. Hur du i vardagssysslorna, i leken och genom att "bara" samspela socialt med dina barn ger dem en bra förberedelse och pedagogik som sedan ligger till grund för skolstarten. Här kan du läsa om hur andra föräldrar lägger upp sin hemmapedagogik samt hur de som vill och känner för det även skapar sin egen "hemmaförskola".

Ninjabollar

Matematik Posted on Wed, May 20, 2015 21:04:30

Ballonger och mjöl … så här gör du Ninjabollar: http://viralking.se/han-fyller-ballongen-med-mjol-och-klipper-ett-hal-resultatet-ar-sa-smart/

Sociala färdigheter

Hemmapedagogik Posted on Wed, May 20, 2015 18:58:32

I dag fick barnen följa med mig på möte med arbetskamrater och kommunal på kommunala kontor (barnvakt sjuk). Fick beröm för att det gick så lätt med dem, vi satt där i två timmar och endast på slutet ledsnade Leah 16 månader lite. Milo 4 år fick rita, titta på Bolibompa (iPad) och prata lite med kollegor och kommunal.

Sen gick vi på stan, handlade skor och Milo skötte köp av nya skor själv, han interagerade med en främling och tränade på socialt samspel med tjejen som hjälpte honom prova skor/mäta fot och välja modell. Hon berömde och tyckte det var roligt att han var så framåt. Sen åt vi lunch med pappa på en grekisk restaurang då bordsskick och sociala regler “tränas”. Vi såg flaggor i regnbågens färger och pratade om “Pride”. Köpte en glass och myste i solen.

Tog bussen hem och pratade med en annan liten pojke. Fick återigen lära sig om sociala regler och hur man uppför sig bland folk, sitta still på bussen etc. Den röda texten betyder “Stannar”. Bokstaven “Ssss”.

Gick ut i lekparken hemma och träffade som vanligt grannbarnen för lek i sandlådan.

En vanlig dag där vi lärde barnen en mängd viktiga saker i socialt sampel på ett naturligt, pedagogiskt, lugnt och tryggt vis. Och hur kan man säga att “Hemmabarn” inte lär sig socialt samspel?

Jessica Åkerblom