Blog Image

Hemmaförskola

Om bloggen

Den här bloggen handlar om den viktiga vardagspedagogiken eller hemmapedagogiken. Hur du i vardagssysslorna, i leken och genom att "bara" samspela socialt med dina barn ger dem en bra förberedelse och pedagogik som sedan ligger till grund för skolstarten. Här kan du läsa om hur andra föräldrar lägger upp sin hemmapedagogik samt hur de som vill och känner för det även skapar sin egen "hemmaförskola".

Lek med hemmagjord sand

Hemmapedagogik Posted on Tue, March 24, 2015 17:07:50

Så här gör man:

Ta 4 dl vetemjöl och 1/2 dl barnolja. Blanda med fingrarna. Håller cirka en vecka.

Flaskmanet

Hemmapedagogik Posted on Tue, March 24, 2015 16:47:44

Så här gör man:
Ta en tunn plastpåse (typ en sådan man använder till frukt och grönt i affären) häll några droppar vatten i den och blås sedan upp den till ett par centimeter stor boll. Snurra ihop och knyt med ett snöre så att det ser ut som en liten balong. Det blir manetens huvud.

Klipp av handtag och en bit av plasten som hänger ner så att maneten blir lagom lång för att få simutrymme i flaskan.

Klipp sedan remsor av plasten ända upp till huvudet så att det blir smala långa tentakler.

Fyll flaskan med vatten, droppa ett par droppar blå karamellfärg och skruva på korken. När du vänder på flaskan så kommer maneten, om det är jämt fördelat med luft och vatten i huvudet, att simma med huvudet uppåt i flaskan och sedan vända sig rätt varje gång du vänder på flaskan.

Stimulera språket

Språk Posted on Tue, March 24, 2015 16:21:52

Ett starkt språk är en viktig grund för barns möjligheter att lyckas i livet. I filmen ”Hitta språket!” får du enkla, lekfulla och roliga exempel på vad du själv kan göra i vardagen för att sätta fart på ditt barns språk. Det utvecklas bäst när du och ditt barn har samma fokus!

Ni ser. Ni hör. Ni gör olika saker tillsammans. Du bekräftar barnets kommunikation och så är språkutvecklingen igång! Ordsamlandet, läslusten och era förtroliga samtal ger ovärderlig kunskap inför skolstarten.

Filmen är indelad i fyra avsnitt.